Sollicitatietips

Met een goede cv laat je zien wie je bent, wat je in huis hebt én wat jouw toegevoegde waarde is.
Hoe je dat doet, vertellen we jou aan de hand van de volgende tips.

Een CV is niets anders dan een korte schets van je opleiding, werkervaring en interesses. 

Gebruik het om je sterke punten te benadrukken zonder veel bijzaken te benoemen. Gebruik bulletpoints en probeer lange verhalen te voorkomen. Je kunt een werkgever altijd nog gedetailleerde informatie geven als je eenmaal voor een gesprek bent uitgenodigd.Begin met je huidige baan en werk terug in de tijd. 

Vermeld de naam van je werkgever, met begin- en einddatum, je functie met een korte beschrijving van je werkzaamheden. Als je voor het eerst solliciteert, schrijf dan elke relevante werkervaring op, betaald of onbetaald, professioneel of hobbymatig.


Je cv begint altijd met je persoonlijke gegevens, beknopt maar volledig.

• Voor- en achternaam
• Adres
• Telefoonnummer
• E-mailadres
• Geboortedatum
• Soort rijbewijs

Als je minder dan twee jaar aan het werk bent, besteed dan ook aandacht aan je prestaties naast je opleiding. 

Stage ervaring, voorzitter van de voetbalvereniging, secretaris van de feestcommissie, etc. Maar ook als je bijbanen hebt, zoals barman of taxichauffeur. Op die manier toon je dat je enthousiast bent of iemand bent die initiatief durft te nemen.

Typefouten en grammaticale slordigheden zijn geen goed visitekaartje. 

Vertrouw niet op de spellingscontrole van de pc om fouten op te sporen. Lees je cv nauwkeurig door als je denkt dat het af is.

Een frisse kijk van een goede vriend(in) is nuttig om fouten op te sporen of tips te krijgen. 

Laat je cv nalezen als je denkt dat het af is. Na drie of vier keer lezen en bijschaven is het lastig om nog objectief naar je cv te kijken. Met andere woorden, bepaalde fouten of onregelmatigheden vallen je niet meer op. Het is goed om er ook iemand anders naar te laten kijken.

Als je goede referenties hebt, vermeld die dan zeker in je cv. 

Benader referenten echter wel eerst voor je hun naam gebruikt. Vraag dus ook altijd welk beeld de referent van jou zal schetsen. Je kunt het best je huidige werkgever of een werkgever uit een recent verleden benaderen.

Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek.


Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg voor een goede voorbereiding door de vacature nog een keer te lezen en de website te bekijken. Hoe beter jij ingelezen bent, hoe meer indruk je maakt. Bedenk welke vragen de recruiter aan jou kan stellen en welke vragen jij aan de recruiter wil stellen. Door zelf vragen te stellen laat je zien dat je gemotiveerd bent en krijg je aanvullende informatie om de juiste beslissing te nemen.

Kleed je netjes, kom op tijd en meld je tijdig af wanneer je verhinderd bent! Een eerste indruk maak je maar één keer. 

Kleed je daarom netjes en zorg voor een verzorgd uiterlijk. Het is niet nodig om in een driedelig kostuum te komen, maar denk wel na over je kledingkeuze. Zorg daarnaast dat je een aantal minuten vóór aanvang van het gesprek aanwezig bent. Ben je verhinderd? Laat telefonisch, per mail of via WhatsApp weten dat je de afspraak wil verplaatsen.

Meld je aan voor onze Job Alert!


Zit jouw droombaan er nog niet bij?

Meld je dan aan voor onze Job Alert. Zodra er nieuwe vacatures beschikbaar komen, ontvang jij van ons een e-mail.